Gör städer och samhällen hållbara
Städer går ofta i bräschen för utveckling, och är nav för innovationer och nya idéer. Samtidigt kan snabbt växande städer skapa påfrestningar på ekosystemen och sociala utmaningar såsom ökade klyftor. Det ställer nya krav på hur och för vem vi bygger, skapar transportlösningar etc. och hur behov kan mötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Rättighetsperspektivet och rätten till bostad är en viktig utmaning, i Sverige och globalt. Idag bor en miljard människor i slumområden med stort behov av hälsosamma bostäder, trygghet, rent vatten, sanitet, energi och avfallshantering.
Vilka utmaningar kan du lösa med din affärsidé? Lägg till i din actionplan!
Detta var några av världens utmaningar som återstår för att nå just det här målet. Hjälp till att lösa dem!
Samskapar matsystem för en hållbar stad
The Foodprint Lab såg att Göteborg, som Sveriges bästa stad för Stadsnära odling med besökare från hela Europa, behövde en tjänst som matchade behovet av odlingsmark med odlingssugna entreprenörer och invånare. Därför skapade de den digitala plattformen growgbg.com.
Startade elpodtaxiföretag för att bidra till en hållbar värld
UmeEcoRide vill skapa ett mer hållbart resande i Umeå med hjälp av elfordonet Zbee. Företaget erbjuder både smidig elpodtaxi, taxiabonnemang och skoltaxi med lådcykel. Företaget arbetar också aktivt med värderingar som kan skapa en mer hållbar och enad värld.
Byggemenskaper bidrar till hållbara städer och samhällen
Runt om i Sverige, och andra länder, går människor samman för att själva lösa sitt bostadsbehov. Byggemenskaper är nytt i Sverige och innebär att en grupp människor planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Genom projektet Divercity vill Coompanion, Föreningen för Byggemenskaper m.fl. bidra till fler byggemenskaper.